Reflectie

Jaarreflectie

Ik reflecteer op het afgelopen schooljaar aan de hand van de verschillende projecten die ik heb doorlopen.

Stage

Ik begon het schooljaar met mijn stage bij Innovation Origins. Deze stage heb ik volledig vanuit thuis doorlopen. Het was een heftig begin van het schooljaar met enorm lange dagen. Ik denk wel dat ik door deze krachtige start de rest van het schooljaar succesvol heb kunnen afronden.

Ik heb de hele stage lang vanuit thuis gewerkt. Tijdens de hele periode zijn er ongeveer drie fysieke meetings geweest. Ik ben gelukkig een gedisciplineerde werker en had daardoor niet veel moeite met focussen op het werk. Waar ik wel moeite mee had, was de communicatie. Ik had het gevoel dat de feedback die ik kreeg nauwelijks positief was. Daardoor werd ik erg onzeker en had ik, vooral op het einde van de periode, tegenzin om met stage bezig te zijn.

De situatie waar ik het meest van heb geleerd tijdens stage is de volgende. Ik werd gevraagd een stuk te schrijven over de bouw van een XL teststraat. In deze tijd zaten we hoog in het aantal besmettingen en voelde ik me niet prettig bij het idee om fysiek naar deze teststraat toe te gaan voor onaangekondigde vragen. Toen ik dit aangaf, kreeg ik niet de beste reactie. Ik werd beschuldigd van te weinig inzet en het maken van dit stuk werd zwaar beladen. ‘Dit maakt wel het verschil tussen het halen van een 8 of een 9’, aldus mijn stagebegeleider Arjan. Ik heb mijn grenzen aangegeven door mijn argumenten uit te leggen. Achteraf was ik enorm blij dat ik niet naar de teststraat ben gegaan. Deze situatie heeft mij enorm veel geleerd over grenzen stellen en aangeven. 

De feedback vanuit school op de volledige stage was dat ik me niet moest verliezen in mijn werk en dat ik op tijd rust moet nemen. Ik heb vooral aan het eind van het schooljaar gemerkt dat ik deze balans steeds meer weet te vinden. Ik neem vaker even tijd om te wandelen met mijn hond en even niet bezig te zijn met mijn schoolwerk.

Mediaredactie

De mediaredactie was, vooral direct na stage, een rustige periode. Ik vond het een een interessante periode omdat ik veel bezig kon zijn met begrippen zoals framing. Ik vind het fantastisch om me in te lezen op mediatheorieën en begrippen, Journalism Studies vind ik een van de leukste vakken. Hoewel het daadwerkelijke onderzoek mij prima afging, vond ik het praktijkdossier erg lastig. Ik ben normaal heel erg bezig met het leven van dag op dag en me te laten verrassen door wat er op mijn pad komt. Deze periode werd ik uitgedaagd om te kijken waar in de journalistiek mijn toekomst zou liggen. Ik ben vooral bezig geweest met factchecking/onderzoeksjournalistiek en later ook politiek. Beide deze richtingen zijn voor mij nog steeds opties. 

De feedback vanuit school was enorm positief. Zowel het praktijkdossier als het onderzoek waren volgens mijn begeleider diepgaand en analytisch. Mijn begeleider was ook blij dat ik later in de periode mijn interesse in politiek verder ontdekte. Ik ben vooral heel tevreden over mijn open houding in de periode en mijn inzet om daadwerkelijk te ontdekken waar mijn interesses liggen.

Onderzoeksredactie

Bij de onderzoeksredactie heb ik samen met Gwynyth Oomens onderzoek gedaan naar het gebruik van antidepressiva. Na het snelle produceren waar ik aan gewend was op stage, was het een grote verandering om de hele periode te werken aan één productie. Ik kreeg hierdoor het gevoel dat ik onproductief was. Dit gevoel is niet helemaal reëel omdat ik natuurlijk gewoon bezig was met het onderzoek voorafgaand aan de productie. Ik heb dit goed kunnen delen met mijn projectpartner omdat zij dat gevoel toen ook herkende. De samenwerking is erg soepel verlopen, Gwynyth en ik waren allebei goed in het uitspreken van onze verwachtingen naar elkaar. We hebben het project samen goed afgerond.

De feedback vanuit school heeft vooral betrekking op het feit dat we geen nieuws hebben kunnen vinden. Dit komt doordat ons onderwerp al veelbesproken was en er daardoor niet veel meer verborgen was. Onze productie was volgens onze begeleider wel een mooie verzameling van kennis, inzichtingen en ervaring.

Nieuwsredactie

Zoals ik van tevoren al een beetje verwacht had, was de nieuwsredactie de heftigste maar ook leerzaamste periode van het jaar. Ik ben hier vooral tegen mijn eigen onzekerheid aangelopen. Ik was zo kritisch op mezelf dat ik eigenlijk over slechts enkele producties tevreden was. Mijn begeleiders vonden mijn producties goed en probeerden me te helpen om mijn onzekerheid in toom te houden. Mijn kritische houding zorgde ervoor dat ik deze periode als zeer stressvol heb ervaren en weinig rust heb genomen. Hoewel ik dus niet altijd tevreden was met het resultaat, vond ik het dagelijkse produceren niet lastig. Ik had op stage al eerder zo’n tijdsdruk ervaren. Ik heb een grote variatie aan producties gemaakt en was altijd voor de deadline klaar. Ook de communicatie tussen mijn co’s, mijn redactie begeleider en mij verliep goed. Ik ben erg tevreden op de manier waarop ik met feedback om ben gegaan.

De feedback van mijn redactie begeleider aan het einde van de periode was dat mijn perfectionisme mij enorm in de weg heeft gezeten en dat ik daar een balans in moet vinden. Mijn begeleider vindt het daarom goed dat ik voor mijn minor heb gekozen voor een programma waarmee ik werk aan mijn professionele vaardigheden, Your Future Work.

Buitenlandredactie

De buitenlandredactie vond ik de minst uitdagende periode van het jaar. We konden niet naar het buitenland en maakten daarom de productie vanuit huis. Ik werkte samen met Aaron Kleeven, iemand waarmee ik al vaker heb gewerkt. Omdat we al wisten hoe elkaars werkproces verliep, konden we elkaar goed aanvullen en helpen. Ik heb deze periode vooral geleerd om contact te leggen met het buitenland en hoe je dit het beste aan kan pakken. Dit was af en toe nog wel een uitdaging, het was soms lastig om mensen uit het buitenland digitaal te vinden.

De feedback vanuit school was erg positief. We kregen alleen enkele suggesties om een soortgelijke productie in het vervolg nog beter te maken. Onze productie was ruim voldoende en zeker geslaagd.