Tijdens het tweede schooljaar op FHJ heb ik meegedaan aan twee verschillende FACTORY activiteiten. De FHJ verkiezingsnacht en een checkmiddag over de aanval op het Amerikaanse Capitool.

Waarom deze activiteiten?

Het is altijd al belangrijk geweest om de waarheid te verkondigen. Maar afgelopen jaar na de uitbraak van het coronavirus is de hoeveelheid desinformatie gestegen. Nepnieuws kan, volgens mediawijsheid.nl, zorgen voor onrust in de maatschappij. Het wordt steeds makkelijker om nepnieuws te maken en het wordt moeilijker te herkennen. Het is voor journalisten belangrijker dan ooit om goed te factchecken.

Waarom de verkiezingsnacht?

In het afgelopen jaar heb ik, onder andere, mijn passie voor politiek ontdekt. Ik heb de verkiezingen in Amerika ook op de voet gevolgd. Het leek mij daarom enorm leuk om mee te doen aan deze activiteit. Vanuit thuis checkte ik de bewering van The Office of Science and Technology Policy (OSTP) dat Trump de Covid-19 pandemie beëindigd zou hebben. In een kort en duidelijk artikel met vele bronnen was de informatie te vinden. Hierdoor was het voor de lezer te zien hoe ik het had aangepakt en het was duidelijk.

Uitvoering

Ik heb eerst het rapport gelezen waar dit in benoemd werd. Vervolgens heb ik de twitter-feed van voormalig president Trump doorgespit om te kijken of hij hier zelf nog iets over bericht had. Ook bekeek ik verschillende filmpjes over toespraken van de toenmalige president. Ik keek ook of er mensen gereageerd hadden op het rapport, onder andere op Twitter.

‘Het eindigen van de pandemie is de topprestatie van Donald Trump’ FACTORY

Waarom de checkmiddag?

Ik vond ook afgelopen jaar uit dat ik me graag zou willen specialiseren in onderzoekstechnieken zoals OSINT-technieken. Dit oefende ik vooral tijdens deze middag. We keken naar foto’s van de overvallers van het Capitool en paste OSINT-technieken toe om te kijken of we deze mensen per toeval zouden kunnen vinden. De foto’s waren gepubliceerd door de FBI en waren daardoor een echte uitdaging. We hebben deze mensen niet gevonden, maar de middag was wel enorm nuttig. Het herhalen en toepassen van technieken zorgt dat je er beter gebruik van kunt maken. Ik heb tijdens deze middag gebruikt gemaakt van:

*Reversed Image Search
Met de Chrome Extensie RevEye kon ik afbeeldingen van de overvallers zoeken in verschillende zoekmachines tegelijk: Google, Yandex en Bing. Met Reversed Image Search kun je kijken of dezelfde afbeelding of een vergelijkbare afbeelding ergens te vinden is.

*Facebook Whopostedwhat
Met Whopostedwhat kun je de beveiliging die op Facebook profielen staat een beetje omzeilen. Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen wat iemand geliked heeft of of iemand ergens in getagd is.

Bewijsmateriaal

Input Emma checkmiddag
Duur checkmiddag

Reflectie

Ik heb vorig jaar al een beetje gedaan bij de Factory en met factchecken. Dit jaar ontdekte ik steeds meer mijn passie hiervoor en zelf mijn passie voor onderzoeksjournalistiek. Ik merkte hoe interessant ik OSINT-technieken vond. Het idee dat er informatie openbaar is, waar jij als journalist zijnde nieuws uit kan halen maakt mij enorm enthousiast en nieuwsgierig. Ik ben ook zeker van plan om me nog meer te gaan verdiepen in factcheck- en onderzoekstechnieken.

Ik toon met deze toevoeging aan mijn portfolio de volgende competenties aan:

Publieksgerichtheid
Alle activiteiten van de FACTORY sluiten aan bij de behoefte naar betrouwbaar nieuws. Bij de FACTORY verkiezingsnacht schreef ik een stuk over een foute uitspraak van de oud-president Trump. Het is bij deze artikelen van groot belang om de bronnen duidelijk weer te geven en transparant te zijn. Ik geef deze daarom ook in de tekst weer.

Researchen

Bij de FACTORY activiteiten draait alles om het vinden van de juiste informatie. Ik ging tijdens deze activiteit op zoek naar bronnen op het internet die betrouwbaar waren. Rondom de Amerikaanse verkiezingen werd veel des- en misinformatie verspreid. Ik moest daarom goed opletten waar ik de juiste informatie kon vinden.

Produceren

In het geval van de verkiezingsnacht maakte ik een factcheck-artikel. Deze artikelen vergen veel onderzoek en steken daardoor vaak wat ingewikkelder in elkaar. Het was ook van belang om de informatie eenvoudig te presenteren. Gezien de aard van de verkiezingsnacht moest ik ook snel publiceren, dit ging mij gelukkig goed af.

Reflecteren

Bij de verkiezingsnacht was het hoofdthema de Amerikaanse verkiezingen. Hierbij heb ik de claim uitgezocht en met tips van Stern een artikel samen kunnen stellen. Ik moest mij hierbij zo neutraal mogelijk opstellen.