Op het begin van het jaar heb ik fulltime stage gelopen bij Innovation Origins. Na mijn stage ben ik nog een paar maanden blijven hangen als freelancer. Ik heb nog regelmatig artikelen gepubliceerd.

Artikelen

Ik heb enkele producties uitgekozen om toe te voegen aan mijn portfolio. Ik maak hierbij onderscheid tussen interviews die ik heb afgenomen en nieuwsberichten die ik heb geschreven.

Screenshot Innovation Origins

Interviews
Makkelijker proces voor het maken van biobased materialen
Voor dit artikel heb ik Harry Bitter, hoogleraar Biobased Chemistry & Technology, geïnterviewd.
Gezichtsuitdrukking weer zichtbaar met het See True masker
Voor dit artikel heb ik Joop van den Heuvel geïnterviewd.
Nieuw platform brengt experimentele kankertherapie binnen handbereik
Voor dit artikel heb ik Edwin Klumper, oprichter van het platform, geïnterviewd.

Nieuwsberichten
ERC-beurs voor het ontwikkelen van magnetische operatie-instrumenten
Game-app helpt mensen met naaldenangst bij de coronavaccinatie
Met een robot vanuit huis op museumbezoek
Plastic recyclen zonder kwaliteitsverlies

Reflectie

Hoewel innovatie niet perse iets is waar ik super geïnteresseerd in ben, heb ik wel erg veel geleerd van mijn freelancewerk. Vooral van de interviews. Vorig jaar, in mijn eerste schooljaar, heb ik gemerkt dat ik nog veel moest oefenen met het afnemen van interviews. Ik volgde vaak strak mijn vragenlijstje dat ik van tevoren had voorbereid. Hoewel ik voor de thema’s vaak vooraf veel research moest doen, en ik ook zeker een vragenlijstje opstelde, durfde ik dit beter los te laten. Ik heb ook veel geoefend met het verwerken van een interview tot een artikel, dit heb ik eerder tijdens de opleiding nog niet veel gedaan.

Buiten dat ik veel van het interviewen geleerd heb, heb ik ook veel geleerd van de onderwerpen. Het waren vaak onderwerpen waar ik zelf nog niet veel verstand van had. Denk hierbij aan dingen zoals biobased materialen. Ik moest daardoor veel research doen en ook leren welke woorden ik nodig had om een correcte tekst te schrijven.

Ik toon met deze toevoeging aan mijn portfolio de volgende competenties aan:

Publieksgerichtheid
Bij IO was ik onder andere bezig met het kijken naar de reacties en het kijken op de Facebookpagina. Hier zag ik dan reacties van lezers op mijn stukken of zelfs suggesties voor onderwerpen. Ik ging vaak aan de slag met deze input. Ook heb ik bij IO mijn netwerk uitgebreid met heel veel deskundige bronnen op het gebied van innovatie.

Researchen

De stukken die ik schreef voor IO gingen vaak over onderwerpen waar ik nog niet zoveel van wist. Voorafgaand aan het schrijven van deze stukken, deed ik veel onderzoek. Dit betrof online onderzoek in zowel Engels als Nederlands. Ook sprak ik verschillende professoren van universiteiten en artsen.

Produceren

Ik maakte bij IO stukken voor de doelgroep van het platform. Ik maakte complexe stukken met (vaak) wetenschappelijk taalgebruik. Ik plande ook interviews om af te nemen voorafgaand aan de producties.

Vernieuwen
In de competentiebeschrijving van Vernieuwen staat: ‘Verkent de mogelijkheden die de (freelance)markt hem biedt.’ Bij IO heb ik mijn eerste freelancewerk gedaan. Ik kreeg hier te maken met alle aspecten van freelancen zoals onderwerpen en ideeën aandragen voor nieuwe producties.

Reflecteren

Bij Innovation Origins reflecteerde ik vaak op mij eigen werk en werkhouding met mijn baas. Doordat ik hier een echte werkgever had, kreeg ik hier ook soms feedback op, dit hielp mij om op mijn eigen werk te reflecteren. Deze feedback ging vaak over het bedenken van onderwerpen. Dit vond ik soms erg lastig omdat de onderwerpen niet altijd aansloten op mijn interesse.