Op 22 en 23 juni heb ik geholpen bij de mediadagen op het Dongemondcollege. Op deze dagen biedt deze middelbare school een aanbod aan workshops op het gebied van mediawijsheid. Samen met een aantal andere studenten van FHJ heb ik geholpen op deze middelbare school. Ik heb hier beide dagen de workshop over vloggen gegeven aan kinderen uit de brugklas.

Waarom in het vrije ruimte portfolio?

Voor deze workshop heb ik een les op moeten zetten van ongeveer twee uur. Ik moest hierbij erg veel rekening houden met de leeftijd en het niveau van de leerlingen. Ook moest de workshop erg interactief zijn om de aandacht te bewaren. Ik heb van tevoren onderzoek gedaan om de les goed voor te bereiden. Na de eerste dag de workshop te hebben gegeven, heb ik gemerkt wat beter kon, dit heb ik de volgende dag nog aangepast.

Reflectie

Ik vond het super leerzaam om een les te kunnen geven aan middelbare scholieren. Ik heb bijna nooit veel contact met deze doelgroep en producties die ik maak zijn hier nooit op gericht. Tijdens de workshop hebben de leerlingen zelf een vlog gemaakt en bewerkt. Ik heb ze mogen begeleiden in dit proces. Het was soms heel lastig om de aandacht van de kinderen erbij te houden maar ik heb zeker veel geleerd van deze dagen.

Ik toon met deze toevoeging aan mijn portfolio de volgende competenties aan:

Publieksgerichtheid
De workshop moest goed aansluiten bij de doelgroep om te zorgen dat ze hun aandacht niet zouden verliezen. Vooral bij deze doelgroep was het erg belangrijk dat de workshop heel actief was en ik niet te veel aan het woord was.

Produceren
De competentie produceren staat beschreven als: ‘Je bent in staat om individueel en in teamverband informatie zorgvuldig en doelgericht te selecteren, ordenen en verwerken in beeld, tekst en geluid.’ Voor de workshop heb ik een presentatie gemaakt waarbij ik heel goed na moest denken wat belangrijk was voor de doelgroep. Ik moest een balans vinden in de informatie die belangrijk was om te vertellen, en wat te diepgaand zou zijn.

Reflecteren
Na de eerste dag kon ik mijn presentatie nog aanpassen om nog beter aan te sluiten bij de doelgroep. Ik merkte wat werkte en wat niet werkte en kon hier nog aanpassingen in doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *